28 Haziran 2017 Çarşamba 06:29
Çocuk Dünyası
ÖNE ÇIKANLAR
 YEME İÇME Tüm Haberler  
Pırasayı sofradan eksik etmeyin
Pırasa, sağlıkla ilgili saymak bitmeyen faydaları sebebi ile mutlaka sofralarda yer alması gerekiyor.
Giriş Zamanı:15 Şubat 2014 Cumartesi
Kış günlerinin sofralarda yer alması gereken sebzelerinden biridir pırasa. En sevilen sebzeler listesinde yer almasa da, sağlıkla ilgili saymak bitmeyen faydaları sebebi ile mutlaka sofralarda yer alması gerekiyor.
 
Soğangiller ailesinin üyesi olan pırasa, birçok sağlığa faydalı birleşik içerir. Bunların başında içerdiği flavonoidler gelir. İçerdiği kamferol ile kan damarlarındaki hasarları azaltmaya yardımcı olduğu belirlenmiştir. Yüksek miktarda içerdiği folat kalp sağlığını korumaya destek olur. Pırasa, içerdiği antioksidan etkili gallik asit ile yaşlanmayı geciktirici etkiye sahiptir. İçerdiği sülfürlü diğer birleşikler ile özellikle kolon kanseri başta olmak üzere kansere karşı koruyucu etkisi olduğu bilinmektedir diyen Diyetisyen & Yaşam Koçu Gizem Şeber'den pratik bir tarifi de sizlerin beğenisine sunuyor.
 
1 porsiyon pırasa; kanın pıhtılaşmasında önemli rolü olan K vitamini ihtiyacının yaklaşık %30’unu, manganez ihtiyacının %13’ünü, C vitamini ihtiyacının %6’sını karşılar. İçerdiği oksalatlar sebebi ile çok yüksek miktarda tüketildiğinde kalsiyumun vücutta kullanılmasını olumsuz etkileyebilir. Gaz yapan bir sebze olduğu için sindirim sistemi sorunları yaşayanların çok iyi pişirerek ve az miktarlarda tüketmesi gerekir. Pırasa, dolapta yıkanmadan yaklaşık bir hafta, dondurucuda yaklaşık 3 ay saklanabilir. Piştikten sonra buzdolabında saklanıyorsa maksimum taze kalma süresi 48 saattir.
 
Pırasayı sofraya eklemenin eğlenceli yolları
Salatalara soğan yerine doğranabilir. 
Patates ile birlikte pişirilip püre haline getirilerek, çorba hazırlanabilir. 
Keskin tadını kırmak için az et suyu ilave edilerek pişirilebilir. 
Omlet ve menemene ilave edilebilir.
 
Sevmeyenlere sevdirecek tarif
Malzemeler:
2 adet yumurta, 1 adet büyük boy pırasa, 2 diş sarımsak, 1 çay bardağı tavuk suyu, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, tuz, kırmızı pul biber
Yapılışı: Pırasaları enine çok ince doğrayın. Sarmısakları ince çentin. Zeytinyağında pırasa ve sarımsakları çevirin. Tavuk suyunu ilave edin ve pırasalar yumuşayıncaya kadar pişirin. Az miktarda tuz ilave edin. Yumurtayı üzerine kırın. Yumurta piştikten sonra üzerini kırmızı pul biber ile süsleyerek servis yapın. 
1 porsiyonu 130 kaloridir.
 
 
 
Diyetisyen ve Yaşam Koçu Gizem ŞEBER
 

Paylaşın

Yorumlayın


ÖNEMLİ NOT: AVMLife sayfalarında yayınlanan okur yorumları editör kontrolünden geçtikten sonra yayına alınmaktadır. Yazılan yorumlar okurların kendi görüşleridir ve AVMLife hiç bir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar

Bu içeriğe henüz yorum yapılmamış

Diğer Haberler