Antalya Büyükşehir Beleiyesi mülkiyeti belediyeye ait Konyaaltı Arapsuyu Mahallesi’nde bulunan 85 bin metrekare büyüklüğündeki Migros AVM’yi 10 yılllığına kiraya vermek için ihale açtı. Kiralanan alanın tahmin edilen kira bedeli (ilk yıl kira bedeli) 270 milyon +KDV olarak açıklandı.
İhale şartnamesinde geçici teminat bedeli 81 milyon TL olarak açıklanırken ihale kapalı teklif usulüyle 29 Şubat’ta gerçekleştirilecek.
TARTIŞMALARA KONU OLDU
Konyaaltı Arapsuyu Mahallesi’nde yer alan Migros AVM alanı, Migros Türk A.Ş.’y verilen 25 yıllık işletme süresi 2024 yılı ile dolmuştu.
Yap-işlet-devret modeli ile sit alanına yapılan Migros AVM alanının tekrar ihale edilmesi durumunda Antalya Barosu, Antalya Tabip Odası, Olbia Grubu ve Kent Gönüllüleri Dayanışması dava açacağını aktarmıştı. MHP grubu, MİGROS AVM’nin arkasında bulunan ve yine AVM yapılması için ihale edilen eski Minicity alanında antik kalıntıların çıkması sonrası hem bu alanla ilgili hem de Migros AVM alanı ile ilgili resmi yazı istemişti.
Yayınlanan resmi yazıda, Migros AVM’nin ekonomik ömrünün 50 yıl olduğu belirtilerek yıkılmayacağı ve ticari faaliyetler sürdürmesi adına tekrar 10 yıl süreyle ihale edilmesinin önü açılmış oldu.
PLAN TADİLATI YAPILDI
6 Haziran 2001’de yapılan 85 bin metrekarelik arsa üzerine 50 bin metrekarelik kapalı alana kurulu bina o dönem 25 milyon dolarak mal olmuştu. 9 bin metrekalerik hipermarket 96 mağaza ve 8 sinema salonunun yer aldığı taşınmazla ilgili anlaşma 24 Aralık’ta sona erdi. İnşaatından itibaren ise tartışmalara neden oldu.
2000 yılında Antalya Barosu imar planları, ihale, ruhsat ve alanda yapılan ifraz işlemleri olmak üzere 5 ayrı işlemin iptali davası açtı. Dava dosyasını görüşen Antalya 1’inci İdare Mahkemesi, Arapsuyu 12767 ada 7 parselde 1’inci Derece Doğal SİT Alanı üzerinde yapılan Migros AVM’nin planlarının ve ruhsatının iptaline, Baro’nun ehliyeti olmadığına karar verdi. Büyükşehir ile Muratpaşa belediyeleri, bu kararın temyizi için Danıştay’a gitti. Migros Türk A.Ş. de davaya müdahil oldu. Baro ise ehliyet yönünden verilen karar üzerine Danıştay’a başvurdu. Bu sırada Antalya Bölge İdare Mahkemesi’nin “Bu alan alışveriş merkezi olarak kullanılamaz” kararı verdi. Plan kararlarını iptal eden Antalya 1’inci İdare Mahkemesi’nin 2004/1235 sayılı kararı, Danıştay 6’ncı Dairesi’nin 2005/1445 E 2006/125 sayılı kararıyla onanarak iptal kararı kesinleşti. Muratpaşa Belediyesi’nin verdiği yapı ruhsatı da mahkeme kararıyla ile iptal edildi.
Danıştay’ın onama kararı sonrasında Büyükşehir Belediye Meclisi de plan tadilatına gitti. Plan notunda değişiklik yaparak AVM’nin yani ekonomik ömrünü tamamlayana ve sözleşme süresinin bitmesine kadar devamını kararlaştırdı.