1. HABERLER

  2. SAĞLIKLI YAŞAM

  3. Hangisi daha iyi: Günde elli basamak mı yoksa 10.000 adım mı?
Hangisi daha iyi: Günde elli basamak mı yoksa 10.000 adım mı?

Hangisi daha iyi: Günde elli basamak mı yoksa 10.000 adım mı?

Günümüzde asansörler ve yürüyen merdivenler insanları zahmetsizce üst katlara taşıyor.

A+A-

Ne var ki bu konforun olumsuz tarafları da var. Bu teknolojiler sayesinde hareketlerimiz kısıtlanıyor, dolayısıyla da diyabet ve demans gibi hastalıklar artıyor. Hatta yüksek tansiyon veya enfarktüs ve inme gibi kalp hastalıkları da yetersiz hareketle ortaya çıkıyor. Bu yüzden gündelik yaşamda daha fazla hareket etmekte fayda var. Ancak bunun illaki ter döktürecek zorlu hareketlerle olması gerekmiyor. Yürüyüş yapmak, bisiklet sürmek gibi basit sportif faaliyetler de erken ölüm riskini düşürebiliyor.

Bu sonuca, uzun süre oturmayı dengelemek için ne kadar hareket yapılması gerektiğini hesaplayan araştırma grupları ulaşmıştır. Hatta Dünya Sağlık Örgütünün de şöyle bir önerisi var: Uzun süre oturmanın riskini ortadan kaldırmak için günde 21 dakika hareket etmek gerekiyor. Merdiven çıkmanın da kalp- dolaşım sistemi üzerinde çok iyi etkiler yaptığını uluslararası bir araştırma ekibi tespit etti. Araştırmacılara göre her gün elli basamak çıkmak kalp hastalığı riskini önemli ölçüde düşürüyor. Araştırmaya katılarak günde en az elli basamak çıkan kişilerde aterosklerotik kadiyovasküler hastalık (ASCVD) olarak bilinen kalp-dolaşım hastalık riski yüzde yirmi oranında düşmüş.

Peking Üniversitesi’nde Zimin Song ile çalışan ekip araştırma çerçevesinde İngiltere yaşayan 458.860 kişinin sağlık verilerini incelemiş. Uzmanlar verileri daha iyi karşılaştırabilmek için ASCVD’yi koroner kalp hastalığı ve iskemik felçle eşitlemişler. Beş sene devam eden araştırmanın başlangıcından itibaren merdiven çıkmaya başlayan katılımcılarda kalp-dolaşım hastalığı riski hiç merdiven çıkmayanlara kıyasla çok daha düşük çıkmış. Çalışma, özellikle birden fazla ASCVD risk faktörüne sahip kişiler için merdiven çıkmanın ASCVD riski üzerindeki koruyucu etkilerine ilişkin yeni kanıtlar sunması nedeniyle önem taşıyor.

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.